Ανοδική υγρασία στον τοίχο

Πέφτουν οι μπογιές και οι σοβάδες; Μπορεί να γίνει και χειρότερα!

Λύσεις που μπορεί να μας φέρουν χειρότερους μπελάδες.
Σε πολλές περιπτώσεις, οι λύσεις που εφαρμόζονται είναι πρόχειρες, γρήγορες χωρίς να εξεταστεί από που προέρχεται το πρόβλημα. Τα πιο συνηθισμένα βήματα που ακολουθούνται είναι: αρχικά γίνεται ο καθαρισμός της περιοχής από τα σαθρά υπολείμματα του σοβά και τους κρυστάλλους αλάτων. Ακολούθως εφαρμόζεται ως αστάρι κάποιο βελτιωτικό πρόσφυσης ή τσιμεντοειδής μόνωση και τέλος η επιφάνεια εξομαλύνεται με σπάτουλα, τρίτο χέρι ή σπατουλοσουβά.
Αυτή η διαδικασία επισκευής έχει επιτυχία όταν δεν υπάρχει ανοδική υγρασία (η υγρασία να έρχεται από το έδαφος προς τα επάνω διαμέσου των δομικών στοιχείων και υλικών).

Υπάρχουν και χειρότερα!
Επένδυση του τοίχου με πέτρα, περιμετρικά του κτηρίου, περίπου 1 μέτρο από το έδαφος. Όταν η τοιχοποιία πάσχει με ανοδική υγρασία μπορεί να είναι φέρει τα χειρότερα.
Η επένδυση με πέτρα γίνεται εδώ και αρκετά χρόνια σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Μπορούμε να πούμε ότι έχει γίνει σήμα κατατεθέν για τα κτίρια με ανοδική υγρασία.

Γιατί η επένδυση με πέτρα μπορεί να μας μεγαλώσει το πρόβλημα;

Όταν η υγρασία εισέλθει σε σοβά, μπετόν, πηλό και σε άλλα συνήθη τσιμεντοειδή οικοδομικά υλικά, απορροφάτε από στους πόρους του υλικού και έχει την τάση να κατευθύνεται προς τα επάνω μέχρι να φτάσει στο σημείο εξάτμισης. Αυτός είναι ο λόγος που το λέμε πιο απλά στην καθημερινότητα ότι «η υγρασία-νερό πάντα ψάχνει διέξοδο».
Αυτός είναι ο λόγος που η επένδυση πέτρας μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Για τον λόγο ότι μπαίνει εμπόδιο στην έξοδο της υγρασίας. Οι μονώσεις έχουν την λογική να εμποδίζουν το νερό και την υγρασία να εισέρθει στο δομικό στοιχείο και όχι να το εμποδίζουν να βγει(Υπάρχουν εξαιρέσεις για ειδικές περιπτώσεις).
Βάζοντάς εμπόδιο στην έξοδο τότε η υγρασία συσσωρεύεται και «ψάχνει» για νέο σημείο εξόδου-εξάτμισης. Έτσι η υγρασία μεταφέρεται στην εσωτερική πλευρά του τοίχου ενώ πριν δεν παρουσίαζε πρόβλημα. Η εμφάνιση της υγρασίας στην άλλη πλευρά συνήθως δεν είναι άμεση γι’ αυτό και δεν συσχετίζεται εύκολα ότι η επισκευή στην έξω πλευρά έχει προκαλέσει προβλήματα στην μέσα.
Επίσης πολλές φορές παρατηρούμε το πρόβλημα να εμφανίζεται πιο ψηλά εκεί που τελειώνει η πέτρα.

Επικοινωνήσετε μαζί μας:
Οι λύσεις που προτείνουμε είναι βασισμένες στις κοινές περιπτώσεις που συναντούμε πιο συχνά. Προτείνουμε προϊόντα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων βάση των τεχνικών προδιαγραφών των υλικών, της αποτελεσματικότητας τους που βλέπουμε καθημερινά σε εφαρμογές και της εμπειρίας της τεχνικής μας ομάδας. Σε τέτοιου είδους προβλήματα μπορεί να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την επίλυση του προβλήματος σας, που πρέπει να τους λάβουμε σοβαρά υπόψιν. Θα ήταν χαρά μας να επικοινωνήσετε μαζί μας για να το συζητήσουμε.

Πώς γίνεται η υγρασία να ανεβαίνει πολλές φορές ακόμα και πιο ψηλά από 1 μέτρο;

Η Τριχοειδής ανοδική υγρασία βασίζεται στο φαινόμενο κατά το οποίο, ένας σωλήνας με διάμετρο μικρότερη από 1 mm που βυθίζεται σε ένα υγρό (π.χ. νερό), η στάθμη του υγρού μέσα στον σωλήνα αυξάνει και παραμένει σε υψηλότερο επίπεδο εντός του σωλήνα σε σχέση με το υγρό έξω από των σωλήνα. Όταν η διάμετρος μειώνεται τότε η στάθμη του υγρού μέσα στον σωλήνα είναι ακόμα ψηλότερη.
Στην περίπτωση της τοιχοποιίας οι πόροι των δομικών υλικών αποτελούν τους μικροσκοπικούς σωλήνες που οδηγούν την υγρασία από το έδαφος προς τα πάνω.
Σε κάθε τοιχοποιία που αποτελείται από απορροφητικά υλικά παρατηρείται το φαινόμενο της τριχοειδής ανοδικής υγρασίας σε βαθμό που ποικίλει ανάλογα με την ποσότητα του νερού που βρίσκεται στην τοιχοποιία.

Γιατί οι σοβάδες – επιχρίσματα πέφτουν σε κάποιο ύψος από το έδαφος, ενώ στο κάτω μέρος δεν φαίνεται να έχει ζημία;

Εξάτμιση του νερού λαμβάνει χώρα σε ένα επίπεδο που ποικίλει ανάλογα με το πορώδες του υλικού, την βαρομετρική πίεση και το υψόμετρο. Κατά την εξάτμιση οι δεσμοί υδρογόνου σπάνε, τα μόρια του νερού διασπώνται και τα άλατα παγιδεύονται στην μάζα του σοβά.
Η κατασταλάξει των αλάτων οδηγεί στο σχηματισμό των χαρακτηριστικών λευκών αφρώδες ή χνουδωτός κρυστάλλους (εξάνθηση).

Τα πρώτα σημάδια

Αρχικά η συγκέντρωση αλάτων προκαλεί φθορά στην βαφή και στην συνεχεία καταστρέφεται πλήρως το τελικό επίχρισμα και βασικός σοβάς ξεκινώντας από το επίπεδο εξάτμισης του νερού.
Επίσης παρατηρείται το μπλοκάρισμα των πόρων του σοβά από τα άλατα και να φράζονται οι δίοδοι διαφυγής της υγρασίας για των λόγο ότι οι συμβατικοί σοβάδες έχουν μικροπορόδη δομή.

Για πιο λόγο έχει υγρασία ένα κτίριο;

Ανεπαρκείς ή ανύπαρκτες υγρομονώσεις και κατασκευαστικά λάθη.

Δοκιμασμένη λύση με Αφυγραντικούς σοβάδες Drybeton που διευκολύνουν την διαφυγή της υγρασίας

DRY BETON SUPER Αφυγραντικός σοβάς

Περιγραφή

DRY SUPER BETON είναι ένα προαναμιγμένο, ξηρό κονίαμα με βάση υδραυλικά συνδετικά, επιλεγμένα αδρανή, ελαφριά ορυκτά πληρωτικά, συνθετικές ίνες και ειδικά πρόσθετα.

Μόλις αναμιγνύεται με καθαρό νερό σχηματίζει ένα ελαφρύ θιξοτροπικό μείγμα με άριστη εργασιμότητα, το οποίο είναι έτοιμο προς χρήση για την πραγματοποίηση πολύ υψηλών επιδόσεων σοβάδων, όπως και για την καταπολέμηση της υγρασίας, χωρίς να χρειάζεται προ-επεξεργασία της επιφάνειας με άλλα προϊόντα.

Μόλις ωριμάσει πλήρως, το κονίαμα έχει μακροπορώδη δομή που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό τόσο έναντι των υφιστάμενων αλάτων (προκαλεί κρυσταλλοποίηση αλάτων μέσα στη δική του μάζα), καθώς και όσον αφορά τριχοειδή ανιούσα υγρασία ( προκαλεί στην υγρασία διάχυση προς τα έξω).

DRY SUPER BETON έχει ταξινομηθεί ως R σύμφωνα με το πρότυπο EN 998-1: “Κονίαμα ανακαίνισης. Σχεδιασμένο ως κονίαμα / επίχρισμα που χρησιμοποιείται σε τοιχοποιία με υγρασία που περιέχει υδατοδιαλυτά άλατα.

Πεδία Χρήσης:

DRY SUPER BETON χρησιμοποιείται για:

  • Την επίλυση προβλημάτων δομικής υγρασίας(Structural dampness) στην τοιχοποιία , τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική υφιστάμενη τριχοειδή, ανοδική υγρασία.
  • Αφύγρανση της τοιχοποιίας σε περιβάλλοντα με υψηλές συγκεντρώσεις αλατιού (λιμνοθάλασσες, θαλάσσιες περιοχές), έστω και αν έχουν υποστεί βλάβη-φθορά από τα άλατα.
  • Την καταπολέμηση της υγρασίας σε υπόγειους χώρους με τοιχοποιία ή σκυρόδεμα, με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν διαρροές νερού από το εξωτερικό.

Προετοιμασία υποστρώματος:
Αφαιρέστε εντελώς τον υφιστάμενο σοβά ανάλογα με το ύψος της βρεγμένης περιοχής και από τα εμφανή σημάδια φθοράς και τα επίπεδα υγρασίας που έχουμε σε κάθε περιπτωση. Αφαιρέστε όλα τα χαλαρά και σαθρά υλικά. Σε περίπτωση υψηλών συγκεντρώσεων αλάτων προχωρήστε με το ξύσιμο και το βούρτσισμα των τούβλων της τοιχοποιίας και στη χρήση νερού υψηλής πίεσης. Επιδιορθώστε τυχόν μεγάλες τρύπες με DRY BETON SUPER και μικρά κομμάτια από τούβλα.

Προετοιμασία προϊόντος:
Ρίχνουμε σε μια μπετονιέρα 6 λίτρα καθαρό νερό για κάθε σάκο του DRY SUPER BETON, και στη συνέχεια προσθέστε σιγά σιγά το προϊόν. Αναδεύεται για 5 έως 7 λεπτά μέχρι να γίνει μια κρεμώδης πάστα.

Εφαρμογή του προϊόντος:
Το υπόστρωμα πρέπει να είναι απόλυτα καθαρό. Πρώτα βρέξτε το από το προηγούμενο βράδυ. Στη συνέχεια εφαρμόστε μια πρώτη λεπτή στρώση-«πεταχτό» DRY SUPER BETON με κατανάλωση ίση με 4 ÷ 5 kg / m². Φροντίστε να αυξήσετε ελαφρώς το νερό στο μείγμα, όσο χρειάζεται για να καλύπτει πλήρως την επιφάνεια χωρίς να απαιτείται εξομάλυνση της στρώσης.
Την επόμενη μέρα εφαρμόστε DRY ΒΕΤΟΝ SUPER ως σοβά με ελάχιστο πάχος 2 cm σε όλη την επιφάνεια που μπορεί να φτάσει μέχρι και σε 7cm με μία εφαρμογή , με τον ακόλουθο τρόπο:

Εφαρμόστε το προϊόν:
Αποφύγετε τυχόν διόρθωση και κάθε πράξη εξομάλυνσης, όταν το προϊόν βρίσκεται στην «πλαστική κατάσταση».

Προσεκτικά «κόψτε» το σοβά με την μπάρα ώστε να έχετε το σωστό επίπεδο, χωρίς να πιέσετε, και να λειάνετε με τριβείο

Εφαρμόστε το τελικό επίχρισμα DRYBETON FINITURA την επόμενη μέρα και βάψετε με κατάλληλη βαφή, όχι πριν από 15 μέρες.

Μέση κατανάλωση:

  • ‘Πεταχτό’: 3-4kg/m2
  • Βασική στρώση για πάχος 2 cm, περίπου: 20 kg / m2 του προϊόντος πρέπει να εφαρμοστεί
  • Φινίρισμα με DryBeton Finitura για 2mm: 3.5kg/m2

Το DRY SUPER BETON Finitura είναι ένα προ αναμεμιγμένο ξηρό κονίαμα φινιρίσματος υψηλής διαπνοής με βάση υδραυλικά συνδετικά.
Αναμιγνύεται μόνο με καθαρό νερό, σχηματίζοντας έτσι ένα μείγμα με άριστη εργασιμότητα έτοιμο προς χρήση, για την εξομάλυνση επιφανειών που έχει εφαρμοστεί προηγουμένως ο σοβάς αφύγρανσης BETON SUPER DRY.

Πλεονεκτήματα:

  • Εξαιρετική εργασιμότητα
  • Άριστη πρόσφυση
  • Υψηλή διαπνοή
  • Αδιάβροχο

ΧΗΜΙΚΟ ΦΡΑΓΜΑ ΥΔΡΑΤΜΩΝ
Μία άλλη λυση και συμπληρωματική με DryBeton είναι ενέσιμο χημικού φράγματος υδρατμών.

Για την πρόληψη τριχοειδή ανερχόμενη υγρασίας χημικού φράγματος υδρατμών δημιουργώντας έτσι μια αδιάβροχη περιοχή στην τοιχοποιία.
Ένεση, στη βάση της τοιχοποιίας, ενός παράγοντα υδροφοβισμού σε θέση να μειώσει την επιφανειακή τάση του τοιχώματος των μικροπόρων (τριχοειδής) και ως εκ τούτου εμποδίζει την διαβρεξιμότητα, λόγω της τριχοειδούς ανόδου.

Σχετικά Προϊόντα

DRY BETON super
DRY BETON finitura