Μούχλα στους τοίχους; Είναι μόνο αισθητικό πρόβλημα;

Πως η μούχλα στους τοίχους μας επηρεάζει;
Σίγουρα η μούχλα δεν είναι κάτι που θα επιλέγαμε για να διακοσμήσουμε τους τοίχους του σπιτιού μας. Όμως για κάποιους από εμάς η μούχλα διαδραματίζει σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα για την υγεία μας.

Συμπτώματα στην υγεία σας από την μούχλα στο σπίτι
Η μούχλα προκαλεί παρόμοια συμπτώματα που εκδηλώνονται ως είδη αλλεργιών του ανώτερου αναπνευστικού.

Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Φτάρνισμα
  • Ρινική καταρροή, ή βουλωμένη μύτη
  • Βήχας
  • Φαγούρα στα μάτια, την μύτη και τον λαιμό
  • Υγρά μάτια

Read more

Μπορώ να κάνω υγρομόνωση ή να συντηρήσω την ταράτσα μου εύκολα, αξιόπιστα και οικονομικά;

Μπορούμε και μόνοι μας;
Βεβαίως! Οι πιο πολλοί από εσάς μπορείτε και μόνοι σας!

Που συναντούμε την περισσότερη δυσκολία;
Η δυσκολία που συναντούμε δεν είναι τόσο στην εφαρμογή του μονωτικού υλικού, όσο στην προετοιμασία και στον καθαρισμό της επιφάνειας. Το κρίσιμο σημείο είναι να μπορέσουμε να εντοπίσουμε τις αδυναμίες της ταράτσας μας που να υπάρχει απώλεια ή θα μπορούσε να υπάρξει.
Τέλος, πιο υλικό είναι το κατάλληλο για να χρησιμοποιήσω;

Τα βασικά που πρέπει να προσέξουμε.

  • Λιμνάζοντα νερά (σημεία στην ταράτσα που μετά από βροχή κατακρατείται νερό)
  • Καθαρισμός
  • Ρωγμές
  • Υδρορροές
  • Σωλήνες υπηρεσιών που βγαίνουν μέσα από την ταράτσα
  • Κάτω από τον ηλικιακό θερμοσίφωνα
  • Στηθαία
  • Είναι θερμομονωμένη;
  • Ακάλυπτό οικοδομικό σίδερο από τις κολώνες στην ταράτσα.
  • Είναι ήδη μονωμένη η ταράτσα με κάποιο υλικό;
  • Ποιο υγρομονωτικό υλικό να χρησιμοποιήσω;

Read more

Θερμομόνωση με αφρό πολυουρεθάνης. Μετά τι;

Γιατί ακούμε πολλούς να μην είναι ευχαριστημένοι από τον θερμομονωτικό αφρό πολυουρεθάνης αφού έχουν επιλέξει κορυφαία λύση θερμομόνωσης;

Πληρώσαμε για κορυφαία λύση θερμομόνωσης ταράτσας με αφρό πολυουρεθάνης! Πώς τον προστατεύουμε; Πώς τον συντηρούμε;

Η θερμομόνωση της ταράτσας είναι πλέον απαραίτητη, αναγκαία και ωφέλιμη σε όλα τα κτήρια. Ο αφρός πολυουρεθάνης SPF αποτελεί μια από τις καλύτερες λύσης θερμομόνωσής. Πώς όμως τον προστατεύουμε;
Με τον αφρό πολυουρεθάνης πετυχαίνουμε την θερμομόνωση στο κτίριο και ακολούθως εφαρμόζεται κατάλληλη υγρή μόνωση ώστε να προστατευθεί το θερμομονωτικό μας υλικό από την ηλιακή ακτινοβολία, βροχές και υγρασία.

Γιατί η υγρή μόνωση που χρησιμοποιείται είναι πολύ σημαντική;
Ο αφρός πολυουρεθάνης από μόνος του δεν έχει αντοχή στην UV ακτινοβολία και συνήθως η απορρόφηση του σε νερό είναι <5%. Στις περιπτώσεις οπού η υγρή μόνωση έχει φθαρεί και η συντήρηση του δεν γίνει έγκαιρα, ο αφρός φθείρεται και η απορρόφηση αυξάνεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το νερό και η υγρασία να περάσει στο εσωτερικό του αφρού και να μειωθεί η θερμομονωτική ιδιότητα του υλικού. Αυτό είναι κάτι που θα μας καταστρέψει την θερμομόνωση του κτιρίου.

Read more

Τριχοειδής ρωγμές σε θερμοπρόσοψη;

Γιατί πρέπει να σφραγίσουμε έγκαιρα τις τριχοειδής ρωγμές;

Οι τριχοειδείς ρωγμές στην θερμοπρόσοψη μπορεί να φαίνονται αμυδρά ή να μην ενοχλούν αισθητικά σε μεγάλο βαθμό, αλλά τι προκαλούν πραγματικά;
Η υγρασία της ατμόσφαιρας ή το νερό της βροχής που διαβρέχει την θερμοπρόσοψη σε ένα βαθμό βρίσκει διόδους να περάσει από τις τριχοειδείς ρηγματώσεις στο εσωτερικό της θερμοπρόσοψης. Πολλές φορές μπορεί να περάσει όταν έχει τοποθετηθεί καkής ποιότητας ακρυλικό επίχρισμα ή κακής ποιότητας χρώμα.

Επίσης παρατηρούμε ότι στους τοίχους με θερμοπρόσοψη τους χειμερινούς μήνες κατά τις πρωινές ώρες διατηρείται υγρασία για περισσότερο χρονικό διάστημα ενώ τοίχοι χωρίς θερμοπρόσοψη έχουν στεγνώσει. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις βορινών πλευρών με θερμοπόσοψη που βλέπουμε στην επιφάνεια υγρασία σχεδόν συνέχεια. Όπως επίσης και ανάπτυξη μούχλας.
Read more

Θα μας πέσει το ταβάνι στο κεφάλι;

Τι είναι αυτό που μας κάνει το μπετόν-επιχρίσματα-σπάτουλες να πέφτουν από την οροφή ή να φαίνεται ο οπλισμός (οικοδομικό σίδερο) στις κολόνες-δοκούς;

Είναι ένα έντονο πρόβλημα που συναντούμε σε πολλά πέραν της εικοσαετίας κτίρια να «πέφτουν τα ταβάνια» ή να αποκολλώνται μέρη μπετόν από κολόνες ή δοκούς και να φαίνονται τα σίδερα του οπλισμού διαβρωμένα σε μεγάλο βαθμό.

Ο βασικός λόγος στην περίπτωση των ταβανιών είναι η κακή ή και καθόλου υδρομόνωση της ταράτσας. Μπορεί μια ταράτσα να μην στάζει, αλλά το νερό περνά από τους πόρους και ρωγμές στο μπετόν και έτσι δημιουργούνται οι συνθήκες που οξειδώνουν τον οπλισμό του κτιρίου. Για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητο να γίνεται εξ’ αρχής υγρομόνωση. Ακόμα ένας πολύ σημαντικός λόγος είναι στις περιπτώσεις που δεν τηρούνται οι αποστάσεις στα λεγόμενα «cover» δηλαδή το πάχος από μπετόν μεταξύ του οπλισμού και εξωτερικής επιφάνειας.

Read more

Ανοδική υγρασία στον τοίχο

Πέφτουν οι μπογιές και οι σοβάδες; Μπορεί να γίνει και χειρότερα!

Λύσεις που μπορεί να μας φέρουν χειρότερους μπελάδες.
Σε πολλές περιπτώσεις, οι λύσεις που εφαρμόζονται είναι πρόχειρες, γρήγορες χωρίς να εξεταστεί από που προέρχεται το πρόβλημα. Τα πιο συνηθισμένα βήματα που ακολουθούνται είναι: αρχικά γίνεται ο καθαρισμός της περιοχής από τα σαθρά υπολείμματα του σοβά και τους κρυστάλλους αλάτων. Ακολούθως εφαρμόζεται ως αστάρι κάποιο βελτιωτικό πρόσφυσης ή τσιμεντοειδής μόνωση και τέλος η επιφάνεια εξομαλύνεται με σπάτουλα, τρίτο χέρι ή σπατουλοσουβά.
Αυτή η διαδικασία επισκευής έχει επιτυχία όταν δεν υπάρχει ανοδική υγρασία (η υγρασία να έρχεται από το έδαφος προς τα επάνω διαμέσου των δομικών στοιχείων και υλικών).

Υπάρχουν και χειρότερα!
Επένδυση του τοίχου με πέτρα, περιμετρικά του κτηρίου, περίπου 1 μέτρο από το έδαφος. Όταν η τοιχοποιία πάσχει με ανοδική υγρασία μπορεί να είναι φέρει τα χειρότερα.
Η επένδυση με πέτρα γίνεται εδώ και αρκετά χρόνια σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Μπορούμε να πούμε ότι έχει γίνει σήμα κατατεθέν για τα κτίρια με ανοδική υγρασία.

Read more