Μπορώ να κάνω υγρομόνωση
ή να συντηρήσω την ταράτσα μου εύκολα, αξιόπιστα και οικονομικά;
Μπορούμε και μόνοι μας;
Βεβαίως! Οι πιο πολλοί από εσάς μπορείτε και μόνοι σας!
Που συναντούμε την περισσότερη δυσκολία;
Η δυσκολία που συναντούμε δεν είναι τόσο στην εφαρμογή του μονωτικού υλικού, όσο στην προετοιμασία και στον καθαρισμό της επιφάνειας. Το κρίσιμο σημείο είναι να μπορέσουμε να εντοπίσουμε τις αδυναμίες της ταράτσας μας που να υπάρχει απώλεια ή θα μπορούσε να υπάρξει.
Τέλος, πιο υλικό είναι το κατάλληλο για να χρησιμοποιήσω;
Τα βασικά που πρέπει να προσέξουμε.
Λιμνάζοντα νερά:
Η ύπαρξη σημείου στην ταράτσα μας που ευθύνεται για να λιμνάζει νερό είναι ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας που καθορίζει την επιλογή του υγρομονωτικού υλικού αλλά και την προετοιμασία.
Υπάρχει προϊόν με αντοχή στα λιμνάζοντα νερά;
Μόνιμη αντοχή ή απλά αυξημένη;
Εάν η ταράτσα σας πάσχει από το πρόβλημα με λιμνάζοντα νερά τότε, πριν προχωρήσετε, αξίζει τον κόπο να διαβάσετέ το άρθρο «Προϊόν με αντοχή στα λιμνάζοντα νερά; Μόνιμη αντοχή ή απλά αυξημένη;»
Καθαρισμός:
Τις περισσότερες φορές συναντούμε στην ταράτσα μια λεπτόκοκκη σκόνη του τσιμέντου που πρέπει να την απομακρύνουμε σχολαστικά με σκούπισμα. Εάν γίνει καθαρισμός με νερό πρέπει να χρησιμοποιείται πιεστικό – πλυντικό μηχάνημα και στη συνέχεια να περιμένουμε μία εβδομάδα με αίθριο καιρό ώστε να στεγνώσει πλήρως.
Ρωγμές:
Προετοιμασία: καθαρισμός και εμβάθυνση ρωγμών όπου χρειάζεται.
Κατάλληλό αστάρι εάν χρειάζεται και κλείσιμο ρωγμών με σφραγιστικό. Τοποθέτηση ενισχυτικού υφάσματος στις ρωγμές για να σφραγίσουμε και να διασφαλίσουμε ότι δεν πρόκειται να ξανανοίξουν.
Υδρορροές:
Κάποιες φορές οι υδρορροές μπορεί να είναι κλειστές ή σπασμένες. Συνήθως περιμετρικά των υδρορροών παρατηρούνται φθορές ή σαθρό μπετόν. Πριν να προχωρήσουμε στην μόνωση πρέπει να διορθώσουμε τυχών ζημιές που υπάρχουν.
Ηλιακός θερμοσίφωνας:
Κάτω από τον ηλιακό θερμοσίφωνα παρατηρούμε πολλές φθορές στην επιφάνεια της ταράτσας από λιμνάζον νερό που συσσωρεύεται, λόγο μικροαπωλειών νερού από τις σωληνώσεις και από ανοίγματα βαλβίδων ασφαλείας. Ακόμα κάτι που είναι πολύ συχνό είναι να τρυπήσουν από την οξείδωση οι στύλοι του σταντ του ηλιακού και το νερό να περνά στο εσωτερικό του μπετόν, αν υπάρχει και υφιστάμενη μόνωση τότε το νερό εγκλωβίζεται.
Στηθαία:
Ειδικά παλαιοτέρα για την δημιουργία στηθαίων κτίζονταν ένα-δυο τούβλα και σοβατίζονταν. Αυτό με την πάροδο τον χρόνων δημιουργεί μια ρωγμή ή και πολλές φορές αποκόλληση του τούβλου.
Συμβατική Θερμομονωμένη ταράτσα:
Όταν στην ταράτσα μας το μπετόν καλύπτει πλάκες θερμομονωτικού υλικού, πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ τις ρωγμές που δημιουργούνται στην επιφάνεια του. Έχει παρατηρηθεί ότι το μπετόν συνεχίζει να βγάζει ρωγμές και μετά από αρκετό καιρό από την τοποθέτηση του.
Σε περίπτωση που θα μονώσουμε με υγρή μόνωση συνιστάται η χρήση ενισχυτικού υφάσματος σε όλη την επιφάνεια της ταράτσας και τοποθέτηση ειδικού εξαεριστήρα.
Αντεστραμένη Θερμομονωμένη ταράτσα:
Εάν προτίθεσθε να κάνετε αντεστραμμένη μόνωση τότε πρέπει να γίνει μια πολύ προσεκτική επιλογή υλικού αλλά και πάρα πολύ καλή εφαρμογή γιατί το κόστος επιδιόρθωσης της αυτού του είδους μόνωσης είναι πάρα πολύ μεγάλο.
Βασική παράμετρος είναι το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί να έχει την μέγιστη αντοχή στα λιμνάζοντα νερά και οι ρωγμές που μπορεί να υπάρχουν, να επιδιορθωθούν με σφραγιστικά και ενισχυτικό ύφασμα για μόνιμο αποτέλεσμα. Ο εφαρμοστής πρέπει να μελετήσει οδούς διαφυγής του νερού προς τις υδρορροές.
Ακάλυπτό οικοδομικό σίδερο από τις κολώνες στην ταράτσα.
Σε νέες οικοδομές όταν δεν υπάρχει επιθυμία για ανέγερση πιο πάνω ορόφου τότε το οικοδομικό σίδερο γυρίζεται προς τα κάτω και έτσι όλο το οικοδομικό σίδερο καλύπτεται από το μπετόν και τις μονώσεις χωρίς να έρχεται σε επαφή με την ατμόσφαιρα για να οξειδώνεται. Όταν προβλέπουμε ότι θα γίνει μελλοντική ανέγερση πιο πάνω ορόφου τότε το καλύτερο είναι να γίνεται καλούπι και να συνεχίζουν οι κολώνες ώστε να καλύπτεται το εξέχον οικοδομικό σίδερο με μπετόν. Με τον τρόπο αυτό, μπορούμε εύκολα να μονώσουμε την κολώνα από όλες τις πλευρές χωρίς να προκαλείται οξείδωση και να έχουμε απώλειες.
Όταν πρέπει να γίνουν εργασίες μόνωσης σε υφιστάμενα κτήρια τότε, αν το οικοδομικό σίδερο είναι ακόμα κατάλληλο, μπορεί να καλυφθεί με μπετόν όπως πιο πάνω και έπειτα να μονωθεί εύκολα.
Όταν το οικοδομικό σίδερο φαίνεται ακατάλληλο και έχει χάσει από την οξείδωση σημαντικό μέρος της διαμέτρου του, τότε καλύτερα πριν την μόνωση να κόβεται. Η μόνωση έτσι μπορεί να περάσει από πάνω και να καλύψει το σημείο, απαλλαγμένο από οξειδωμένα μέταλλα και τον κίνδυνο απώλειας.
Είναι ήδη μονωμένη η ταράτσα με κάποιο υλικό;
Εάν η ταράτσα μας είναι ήδη μονωμένη με κάποιο υλικό, πρέπει να ληφθεί υπόψη και στην προετοιμασία και στην επιλογή του υλικού.
Ποιο υγρομονωτικό υλικό να χρησιμοποιήσω;
Πρέπει να αντιληφθούμε ότι οι περιπτώσεις είναι πάρα πολλές και ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν σε μια ταράτσα, τι έχει προηγηθεί, ποιος θα κάνει την εφαρμογή, η διάρκεια που επιθυμούμε να έχει και ο προϋπολογισμός είναι οι πιο βασικοί παράμετροί που πρέπει να υπολογίσουμε.
Επικοινωνήσετε μαζί μας:
Οι λύσεις που προτείνουμε είναι βασισμένες στις πιο συχνές κοινές περιπτώσεις που συναντούμε. Προτείνουμε προϊόντα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων βάση των τεχνικών προδιαγραφών των προϊόντων, της αποτελεσματικότητας τους που βλέπουμε καθημερινά σε εφαρμογές και της εμπειρίας της τεχνικής μας ομάδας. Σε τέτοιου είδους προβλήματα μπορεί να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την επίλυση του προβλήματος που πρέπει να τους λάβουμε σοβαρά υπόψιν. Θα ήταν χαρά μας να επικοινωνήσετε μαζί μας για να το συζητήσουμε.